Anteckningar
Johan hälsade välkommen och fastställde dagens agenda.
Drop outs
Tove Österling-Wallner presenterades ESF projektet #jagmed. Projektet genomförs i ÖMS regionen (Uppsala, Södermanland, Västmanland, Östergötland och Örebro län).
Ilona Novak presenterade regionens arbete med drop outs projekt inom AER kommittee 3 . Se bifogad presentation. En fjärdedel av icke EU medborgare i åldern 18-24 år har avbrutit si utbildning i förtid. Sammanfattningsvis använder olika länder och regioner olika metoder för att motverka skolavhopp. En utmaning i projektet har varit arbetet med indikatorer utifrån målsättningen i EU2020. ”Alla mäter på olika sätt…” Varje europeiskt land har en egen målsättning (den svenska är under 10% EU 2020)
Syftet med projektet var att utbyta kunskap och erfarenheter mellan medlemsregionerna.
Mål:
- Att utveckla en verktygslåda av framgångsrika metoder och praxis för att bekämpa avhopp
- Att utveckla permanenta nätverk av aktörer och intressenter, samt deras arbetsmetoder i varje region för att motverka skolavhopp,
- Att bidra till framtida politiska utveckling regionerna genom utbyte av kunskap och erfarenheter av partnerskapet
Utmaning i projektet: att hantera perspektivet, vem äger arenan? Gruppen diskuterade utmaningar i de svenska förhållandena och socioekonomiska investeringsperspektiv.
Erfarenheter från projektet ”Främsta orsakerna till skolavhopp: individuella faktorer, skola/institutionella faktorer, socioekonomiska faktorer”.
Vad kan de deltagande regionerna erbjuda som de som vill komma tillbaka till skolan?
- Tillhandahålla omfattande utbildningsprogram
- Metoder som fokuserar och betonar förmåga och prestation
- Fokus på betyg bör hållas på låg nivå för att betona framgångar snarare än misslyckanden (Spanien). Förtroende mellan elev och lärare viktigt!
- Metoder innebär en mångsidig stödstruktur , ex elevhälsa – avgörande faktor för framgång
Erbjudande till alla AER medlemmar – slutkonferens 21 juni i Winchester, Hampshire. – kontakta Ilona i Västernorrland om ni är intresserade!
Diskussion: kommunens ansvar, svårt att hantera den regionala nivån när de kommer och ”säger till” hur kommunerna ska sköta sitt arbete. Hälso- och sjukvårdens roll (individerna finns ofta inom sjukvårdssystemet).
Reflektioner och rapportering av kommittee mötena i Timisoara
De flesta var väldigt nöjda med mötena i Timisoara. Hela organisationen känns mer stabil och det börjar bli mer ”action” i de olika arbetsgrupperna.
Inför byrån och GA i Bodö
Inget extra möte bedömdes behövas inför GA. Däremot behöver Birgitta S (Dalarna) plats i byrån ersättas och Carin tar ansvar att kontakta valberedningen som får förbereda ett fyllnadsval inför den 24-25 oktober (byråmöte). En fråga som också diskuterades var om representanterna i valberedningen behöver ses över. Gruppen bestämde att detta behandlas vid höstens AER möte, datum ej bestämt, Carin ”doodlar” ut föreslagna datum efter återkoppling av Johan Edstav.
Rapporter
Ekonomi – Magnus Berntsson: alla skulder till statlig nivå är betalda. En plan finns utarbetad, mer information kommer på GA. Medlemssidan: många schweiziska regioner har lämnat p g a ny politisk ledning (de har lämnat alla internationella engagemang mer eller mindre). AER har genomfört ett antal regionbesök runt om i Europa, bland annat Italien och Spanien – lyckosamma besök förhoppningsvis. Besök i Frankrike planeras.
Gruppen diskuterade det svenska medlemskapet, ändrat om vi blir storregioner? Sveriges deltagande är väldigt dominant, ger en tydlig avspegling vilket både kan ses som positivt respektive negativt.
AER strategier – Kurt-Åke Hammarstedt
Kurt-Åke har arbetat fram strategier för AER. EB har fattat beslut om dessa. AER har två beslutande församlingar GA och EB. EBs uppdrag är att fastställa strategier och ekonomi. GA är mer av ”årsmöteskaraktär” för att avhandka punkter och fatta beslut.
I strategin finns en tydlig struktur. Syftet är effektivare beslutsfattande, mindre dubbelarbete, tydligare vem som fattat vilka beslut samt vem som är ansvarig. AER strategy innefattar strategier för planering (planeringscykel), kommunikation (som ett system snarare än ett verktyg) samt medlemsrelationer (varför är det viktigt att AER har många medlemmar, påverka tillräckligt mycket, fler samarbetsytor och den ekonomiska konsekvensen).
AER kansliet facilitterar 30-40% tjänstemannastöd till kommitté presidenterna. Varje medlemsregion ska ha en kontaktyta mellan kansli och region. Strukturen är under uppbyggnad. Kontaktytan (eller kontaktpersonens) uppgift är att skapa en struktur för hur man ska kommunicera och vilka förväntningar som finns.
Nyhetsbrev – får alla dem? en (ny) viktig kanal för information, där finns också aktuella utlysningar.
Webbplatsen – AERs webbplats är omgjord, lätt att underhålla mm. Domänen är http://www.aer.eu
Kurt-Åke informerar gruppen om att det är möjligt att bygga en subdomän till sidan som vi i Sverige/Norden kan hantera. Kurt-Åke fortsätter med arbetet om en ”Sverige/Norden” sida och återkommer vid nästa möte. En fråga som kom upp: vart finns medlemsregistret – det finns på webben!
Övrigt:
Birgitta S (Dalarna) lyfte frågan kring sammanhållningspolitik och strukturfondspengar. Gruppen diskuterade hur mycket medel som används/ska användas av den nationella budgeten till strukturfonder. SKL har bollen och troligtvis kommer ett arrangemang att hållas i höst kring detta.
Det pågår en mobilisering mellan Europas regioner inför att diskussioner om EU:s regionalpolitik efter 2020 ska inledas. Ett konkret lobbyinitiativ har inletts och leds av den österrikiska regionen ”Nieder-Österreich” och koordineras av regionernas Brysselkontor. Syftet att värna om strukturfondsmedel för alla Europas regioner även efter 2020. Slutprodukten blev en deklaration (finns bifogad). Den politiska deklarationen handlar om att behålla sammanhållningspolitiken (SHP) och dess strukturfondsmedel – inte om innehållet i framtidens SHP, det är ett politiskt ”papper”.
Deklarationen ska vara påskriven av de NUTS 2 regioner som kan tänka sig ställa sig bakom initiativet.
Gruppen diskuterade Regionkomitten – en outnyttjad resurs? Medskick – ska vi bjuda in ledamot från regionkommittén för utbyte? De olika församlingarna berör samma problematik och vi kanske behöver nyttja varandra?
Närvarande:
Frédéric Thiabaud Jönköping
Nina Björby Västerbotten
Ingemar Kalen Gävleborg
Ilona Novak Västernorrland
Hanna Lundin Kronoberg
Kurt-Åke Hammarstedt Norrbotten
Magnus Berntsson Västra Götaland
Dan Ankarholm Norrbotten
Kenneth Backgård Norrbotten
Ulla Höglund Värmland
Birgitta Sacredeus Dalarna
Anna Svensson Västra Götaland
Arne Engholm Västernorland
Mikael Appelqvist Västra Götaland
Johan Edstav Uppsala
Cecilia Forss Uppsala
Tove Österling Wallner Uppsala
Carin Östling Uppsala
[…] Föregående mötesanteckningar […]