• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

AER Sverige

Nätverket för svenska medlemmar i AER

  • Nyhetsarkivet
  • Om oss
    • AER Sverige
    • Medlemmar i AER Sverige
    • Samordnare för AER Sverige
    • Svenska ledamöter i AER:s byrå
    • AER Sveriges valberedning
    • Integritetspolicy: Hur vi behandlar personuppgifter
  • Om AER
    • AER:s hemsida (Extern länk)
    • AER:s kalender (extern länk)
    • AER:s medlemsregister (extern länk)
      • Svenska AER-medlemmar (extern länk)
  • Möten
    • AER Sverigemöten
    • AER Byråmöten och Generalförsamlingar
  • Dokument och presentationer
    • Presentationer
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Mötesanteckningar / AER Sverigemöten / AER Sverige/Nordenmöte 14 maj 2014, / Nordisk träff

AER Sverige/Nordenmöte 14 maj 2014, / Nordisk träff

14 maj, 2014 By Kurt-Åke Leave a Comment

Anteckningar

Plats: Rum-Torget SKL, Stockholm

Birgitta Sacrédeus, AER Sveriges ledamot i byrån, välkomnade alla och öppnade AER Sverigemötet.

Föreläsning: EU och flernivåstyrning

Linda Berg, fil.dr. och universitetslektor och föreståndare för Centrum för Europaforskning på Göteborgs Universitet, gav en mycket intressant föreläsning om EU:s   flernivåstyrningssystem. (Multi-Level Governance System). EU har inte bara en stor påverkan på Sveriges nationella nivå men också på landsting och kommunal nivå.

Linda påminde om att 2014 är ett super valår eftersom man kommer att rösta för Europaparlamentet (EP) den 25 maj samt det allmänna valet till kommuner, landsting och riksdag den 14 september. EU som ett politiskt organ av 28 medlemsländer har förändrats under de närmaste 20 åren. Europaparlamentet har allt mer makt inom medbeslutande lagstiftning och i flera politiska områden. EU har förändrats till ett mer flernivåstyrningsorgan med pågående decentraliserings processer. Svenskarnas åsikt om svenskt medlemskap inom EU har också förändrats (fler är för EU). Vändpunkten blev Sveriges EU-ordförandeskap år 2001. Dock finns det mycket diskussion och kritik om innehållet av politiken men inte längre inom grundläggande frågor. Svenska folket förstår EU som en plattform för att hitta gemensamma lösningar. Anledningar till olika nivåer på EU. T.ex. det beror på kön, utbildning, politiskt intresse och även geografiska skillnader. Hon markerade att det inte är bara egen intresse som spelar roll utan även kulturella förklaringar: identitet.

Linda presenterade opinionsläget inför EP-valet samt partigrupper i EP mellan 2009 och 2014 (se presentationen).

Begreppet flernivåstyrning började på 90-talet och det handlar om makt förskjutning på 3 nivåer, nämligen, uppåt (överstatliga organ), nedåt (till regionala/lokala politiska nivåer) och utåt (till marknads krafter och civila samhället). Det blir ett förändrat sätt att arbeta på, därför att mer och mer fokus kommer att ligga på subnationella nivåer och andra aktörer som inte är folkvalda och kan också spela en stor roll i beslutfattandet.

2 varianter av flernivåstyrning (Hooghe & Marks, 2003), Typ1 – vertikal och typ 2 – horisontell.  Idealtyp 1 leder till ett EU som blir ett organ som liknar en federalstat medan typ 2 leder till att EU blir ett funktionellt nätverk.

Motiv för regionernas intresse till EU är olika, exempelvis finns det ekonomiska motiv där regioner kan få EU bidrag för olika investeringar. Kulturella motiv omfattar nyttan av gemenskap och att ta till vara minoriteters rättigheter. Politiska motiv innebär att bevaka vad som är på gång och vilka konsekvenser det innebär för regioner. Det sista motivet, enligt Linda, är mycket goda skäl för regioner att vara med.

5 kanaler som kommuner och regioner har till EU. Det är1) Eget regionalt kontor i Bryssel, 2) SKL:s Brysselkontor på nationell nivå, 3) Staterna som kanal till EU, genom ministerrådet, 4) Regionkommittén som är en användbar kanal om egen representant före EP, och 5) Medlemskap i internationella organisationer, t.ex. AER, AEBR, CEMR, CPMR, Eurocities och UBC. (Kontaktmönster över subnationella nivåer och EU finns i power point presentationen).

Anledningen till den relativt stora skillnaden mellan regioners deltagande inom EU beror på 1) resurser: både nytta och förutsättningar och 2) institutionella ramar, dvs. konstitutionella skillnader mellan länder och institutionella skillnader mellan olika regioner i samma land.

Lindas sammanfattade slutsats var att i EU arbetet finns det ingen brist på kanaler men brister i hur de utnyttjas. Det handlar snarare mer om Vilja-, Kan- och Får- frågor: Finns det vilja på hemmaplan? Har de resurser i form av kunskap och ekonomi? Hur ser de institutionella ramarna ut visavis de Europeiska reglerna?

Rapport: Monitoring and Evaluation group

Håkan Sandgren informerade om bakgrunden till att AER bildade en uppföljnings och utvärderingsgrupp under Generalförsamlingen i Paris. Syftet med arbetsgruppen är att granska verksamheten utifrån genomförande och att beslut som fattas verkställs. Alltså hur organisationen arbetar och fungerar. Gruppen kommer med rekommendationer hur man kan arbeta på ett bättre sätt. Två frågor som prioriterades: 1) Hur fungerar AER som lobby organisation och vilka resultat har man uppnått? 2) Hur fungerar arbetet inom de 3 politiska kommittéerna? Gruppen började med regelverket/ statuterna för att kunna jobba samt kunna bedöma de olika mötesträffarna. Gruppen har haft en längre intervju med general sekreteraren och ansvariga tjänstemän i kommittéerna samt andra speciella områden. Gruppen hade också gjort ett frågeformulär till 35 stycken regioner som är relativa aktiva i kommitté arbetet. Från regionerna fick man veta hur man upplever arbetet i kommittéerna och där kommer arbetsgruppens att lämna förslag på förbättringsåtgärder.

Håkan informerade om ett utkast till en rapport som ska presenteras för Generalförsamlingen, där vissa frågor med slutsatser och ett antal rekommendationer till Executive Board och Byrån, kommittéerna och Generalsekreteraren samt rekommendationer till eventuellt hela organisationen.

Rapport: Byråmötet i Zadar

Birgitta berättade att Magnus Berntsson (Västra Götaland) och Monica Carlsson (Norrbotten) som sitter i Executive Board inte kunde delta p.g.a. byråmötet. Från det senaste AER byråmötet den 20 februari i Zadar (Kroatien) informerar Johan Edstav (Uppsala).

Johan Edstav informerade om den genomgångna ekonomiska rapporten samt diskussionen om medlemsavgifterna. Angående medlemssituationen skulle medlemmarna i Executive Board inte enbart besöka potentiella medlemsregioner utan också de regioner som var på väg att lämna AER. Därför är det viktigt att AER arbetar strategiskt så att inte fler rika regioner säger upp sitt medlemskap, nu när det ekonomiska läget blir mer stabilt och det sker en ökning av nya medlemmar från centrala och östra delen av Europa.

Den andra frågan som debatterades var de politiska prioriteringarna 2014. Flera medlemmar från Byrån tyckte att prioriteringarna var för omfattande. Det kommer att bli både ekonomiskt, tidsmässigt och tjänstemannastödsmässigt svårt att förverkliga.

Birgitta kompletterade att under byråmötet gjorde AER ett uttalande kring Ukraina krisen. Under uttalandet framhävdes folkets självstyrning och nationella suveränitet som var viktiga frågor.

Iréne Lejegren (Örebro) instämde med Johan att prioriteringarna var för breda och det var nödvändigt att de blev mer fokuserade.

Johan meddelade att tyska språket som ett av AERs officiella språk ska tas bort.

Rapport: Kommitté 1 & 2 Edirne

Håkan Sandgren informerade om en gemensam konferens om entreprenörskap för bättre tillväxt (entrepreneurship for better growth) Kommitté 1 och 2 i Edirne (Turkiet) i början av april. En kommitté grupp som heter ekonomisk utveckling hade fått en ny ordförande från Bryssel. Gruppen tar hand om investeringar, företag och SMEs. Fler regioner efterlyses som kan vara aktiva inom området. En grupp som arbetar med energi och klimat frågor saknar ordförande. Gruppen som rör landsbygds utveckling (rural developments) har fått en ny holländsk ordförande. En grupp inom special planing och transport har bytt till en svensk ordförande som kommer att arbeta med regionala flygplatser. Nästa kommitté möte kommer att äga rum i Gelderland (NL).

Rapport: Årets sommarakademi

Christer Kax Sundberg (Sörmland) påminde att sommarskolan hade bytt namn till sommarakademin p.g.a. den höga utbildningsnivån. Senaste mötet med kommittén var i Zadar och vad som Christer tyckte imponerande var att den var välorganiserad. Paketet har styrkan genom 3 områden: multilingual, multiethnic, multicultural. Det blir intressant för de politiker som åker dit för att lära sig hur man jobbar där. Nästa sommarakademi kommer att äga rum den 18 – 22 augusti och anmälningsformen kommer ut i juni månad. Christer tyckte att det blir spännande då programinnehållet tar upp aktuella frågor i Europa och Rumänska frågor. Man ska träffa rumänska ungdomar och höra deras berättelser samt att man får träffa politiker från Rumänien och höra hur de jobbar med problemen i landet.

Frédéric Thiabaud (Jönköping) kompletterade att man i Jönköping kommer att presentera på vilka sätt man jobbar med minoritetsfrågor genom bl.a. föreläsningar, workshops samt rollspel. För att få mer information om sommarakademin tipsade Christer att googla AER Summer Academy 20014.

Tystminut till Erik Sätterström, tjänstemannen för AER på Landstinget Kronoberg, som avled den 21 februari 2014

 Grupparbetet och Diskussion

För att kunna byta idéer och ge reflektioner till AERs politiska prioriteringar 2014 genomfördes en gruppdiskussion om vilka är viktiga prioriteringar i din region?

Deltagarna var uppdelade i 4 små grupper: Grupp 1: Jönköping, Nordjylland, Västernorrland. Grupp 2: Östergötland, Kronoberg. Grupp 3: Dalarna, Gävleborg, Örebro, Uppsala. Grupp 4: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Nordland.

G1: Västernorrland tyckte att man måste ha långsiktiga perspektiv till vissa frågor, alltså vad man vill uppnå på 2 år och på 5 år o.s.v. Vi måste komma överens om i vilka nätverk vi ska

Jobba tillsammans i. Det handlar mer om arbetsordning och struktur. Det spelar ingen roll om vilka frågor som man jobbar med. Frågan är snarare hur vi ska jobba.

G3: Dalarna jobbar mer målinriktat, bl.a. hälsosamt åldrande. Dalarna har en framgångsrik

organisation inom hjälpmedel som också har ett projekt med Kina. I och med att hjälpmedelsinstitutet nu har lagts ner, ska regionerna ta ett ökat ansvar för dessa  frågor. Dalarna har stöd om detta från arbetsutskottet, deltagit i kommitté 2 med hjälpmedelsfrågor och aktivt åldrande.

Örebro berättade att regionförbundet har i uppdrag att följa upp Kommitté 1 arbetet, och då  i första hand regional flygplatser och transporter. Örebro regionen ska titta mer på den demografiska utmaningen. Regionen ska också följa upp smarta lösningar som möjliggör för äldre att bo hemma längre. Detta kan kombinera landstingsarbetet med kommunens hemtjänst.

Regionen har också arbete inom kommitté 3, drop-outs. Central Sweden som regionkontor i Bryssel för Örebro, Dalarna och Gävleborg bevakar också regioners intresse inom AER samarbete.

Uppsala har en litet annorlunda uppdrag till regionförbundet. Frågor som innovation, ekonomisk tillväxt, hållbar tillväxt, transport och miljö är prioriterade i regionen. Till detta har regionen även prioriterade investeringar, företag och SMEs samt sammanhållningspolitik.

Gävleborg tyckte att kunskap, infrastruktur, innovation är mycket viktiga områden.

G2: Kronoberg tyckte att kultur, ungdomsfrågor, drop-outs, ungdomsarbetslösheten är viktigt för regionen. Vidare försökte regionen att hitta ett bra samtals klimat med företrädare från de länder från vilka de har EU migranter. Regionen prioriterar AER kommitté 3 arbetet, kommitté 2 hälsosamt åldrande är också ett intressant område, detta kan underlätta ehälsa utvecklingen. Regionen ser kommitté 1 som ett stark prioriterat område när det gäller energi och miljö, transport och regionala flygplats frågor. Regionen ser AER som en lobby organisation och samtalsorganisation och inom detta skulle man kunna hitta några intressanta områden. Sen kan man gå vidare och konkretisera genom att använda regionkontor i Bryssel för partnerskap sökande. Vidare tyckte Kronoberg att det är viktigt att det finns direktkontakt mellan regioner när det gäller gemensamma områden.

G4: Jenny Mozgovoy (Norrbotten) tyckte att de 6 prioriterade områdena är mycket omfattande. När man tittar på dessa punkter på listan så är mycket samma sak, t.ex. jämlikhet, subsidiaritet, ekonomisk utveckling och sammanhållningspolitik. Men vilka är de gemensamma utmaningarna för regionerna och vad tycker regionerna är de viktigaste frågorna? Då ser man demografiska förändringen, hälsosamt och aktivt åldrande, ungdomsarbetslöshet och miljöfrågorna – hur kan vi främja dessa? Vad är viktigaste att konkretisera och som kan hanteras och uppnås inom vissa tider.

Västra Götaland fokuserar på hälsosamt åldrande frågor.

Rapport: Kommitté 3 Rapport

Mia Frisk (Västernorrland) informerade om kommitté 3 konferensen i slutet av mars i

År. Kommittén fick en rapport från Västernorrland om school drop-outs. Monica Carlsson (Norrbotten) berättade om jämställdhet frågor. Christer Sundberg (Sörmland) hade tagit kultur frågorna och försökte få kommitté ledamöterna att bli mer aktiva i och komma med konkreta förslag. Man jobbade också med frågor som hur man gör kultur tillgänglig till alla.

Eirik Fiva (Nordland) kompletterade att inom subkommittén fokuserade Christer på att konkretisera ungdom och kultur frågor och ledamot Sonja Steen försökte arbeta konkret med kulturfrågor och försökte finna nya arbetssätt i kommittén.

Ilona Novak (Västernorrland) berättade om den politiska rapporten angående ungdomar – youth participation in democratic life. Kommittén ska fortsätta med arbetet som involverar erfarenhetsutbyten som syftar på att öka ungdomars delaktighet i regionerna.

Rapport: Kommitté 2 i Edirne

Lennart Moberg (Västernorrland) informerade att kommittén leddes av 3 vice-presidenter – 2 från Sverige (Agneta Granström från Norrbotten och Urban Blomberg från Jönköping) och 1 från Turkiet utan Karsten Peterssons närvaro.

Egle Kaack (Jönköping) berättade att 3 områden presenterades i kommittén, funktionshindrade (disabilities), hälsosamt och aktivt åldrande samt socialtentreprenörskap.

Lennart menade att de 3 prioriterade områden, hälsosamt och aktivt åldrande, socialt entreprenörskap och jämställd vård är också vad alla Sveriges regioner och landsting jobbar med. Ämnet värdskap för dessa 3 prioriterade områden diskuterades.

Dagens mötesordförande sade ja till att Dalarna tog hälsosamt och aktivt åldrande område och Norrbotten tog ämnet ehälsa. Han betraktade ehälsa som verktyg till hälsosamt och aktiv åldrande.

Egle kompletterade att i Edirne ägde det rum en konferens som handlade om inkludering. Konferensen leddes av Urban tillsammans med Ungdomsnätverkets ordförande. Det fanns 3 mycket intressanta workshops samt ett studie besök till ett entreprenörskaps center som handlade om hantverkskurser. Egle rapporterade att Urban fick presentera AER och kommitté 2s arbete på en konferens i Tyskland som hette ’’building inclusive societies’’. Hon meddelade också om två stora projekt inom ’’smart care’’ och ’’engaged care’’ som just nu är på gång.

Nordiskt deltagande

Eftersom våra nordiska vänregioner har ett mycket tätt samarbete med AER Sverige, lyfte Birgitta frågan att bredda och utveckla AER Sverige till det Nordiskt möte som vi har tillsammans.

Tolk inför Generalförsamlingen:

Inför generalförsamlingen fanns det önskemål att ha tolk vid generalförsamlingen. Mötet kom överens om att AER Sveriges medlemsregioner delar upp kostnaden.

Rapport: Flygplatsfrågan – workshop om flygplatser Bryssel

Anna Lindberg på region Östsam informerade att Jan Owe-Larsson blev ordförande för arbetsgruppen som heter ’’transport in regional airports’’ och fick en del av uppdrag under de senaste månaderna. Den 30 april hade man en workshop i Bryssel kring TNT med ett

50-tal deltagare.  Man konstaterade att det fanns många regioner som hade problem med kommunikationerna med den nationella nivån om dessa frågor. Hon berättade att Sverige fick uppmärksamhet för sitt sätt att se på de regionala utvecklingsfrågorna.

Konferensen på Airport Council International fokuserade på de regionala flygplatserna. ACI en stor organisation för flygplatser i världen.  Under konferensen fick man god kontakt med kommissionens tjänstemän som jobbar med flygplatsfrågorna. Kommissionen hade översyn om offentligt stöd till regionala flygplatser. Man kan uppfatta att frågan om svenska regionala flygplatser har varit låst men det var inte riktig så. Kommissionen kommer att göra en ny översyn om de flygplatser som har under 700,000 passagerare. AER hävdade att regionala flygplatser var mycket viktiga eftersom detta är förutsättningar för regionala tillväxt.

Det äger rum en energi vecka i Bryssel i juni som är en gemensam aktivitet tillsammans med arbetsgrupper för klimat och energi. AER kommer att följa upp kommissionens arbete om riktlinjer.

Frédéric (Jönköping) informerade om en konferens social entreprenörskap som kommer att äga rum i Jönköping den 5 juni.

Nästa träff: kl.0800 den 27 (tisdag) maj inför AER GF i Wroclaw. Lokal informeras sen.

Birgitta avslutade och tackade alla som kom till mötet.

Minnesanteckningar Xuefei Yang

Närvarande:

  • Adolfsson, Birgitta (FP), Västra Götaland
  • Andersson, Gösta, Dalarna
  • Berg, Linda (Gästtalare), Göteborg Universitet
  • Bertilsson, Sören, Dalarna
  • Edstav, Johan, Uppsala
  • Eklund, Lars (KD), Östergötland
  • Fiva, Eirik, Nordland, NO
  • Fransson, Marita (S), Västerbotten
  • Frisk, Mia (KD), Jönköping
  • Forss, Cecilia, Uppsala
  • Hartman, Thomas (s), Västerbotten
  • Ivansson, Gun-Britt, Kronoberg
  • Kaack, Egle, Jönköping
  • Kalén, Ingemar (KD), Jönköping
  • Kuliesaite, Zidrune, Östergötland
  • Lindberg, Anna, Östergötland
  • Lejegren, Iréne (S), Örebro
  • Lemvigh, Ane A., Nordjylland, DK
  • Loughlin, Nina (S), Västerbotten
  • Moberg, Lennart, Västernorrland
  • Mozgovoy, Jenny, Norrbotten
  • Norman, Nils-Åke, Dalarna
  • Novak, Ilona, Västernorrland
  • Nylander, Christer (S), Västernorrland
  • Owe-Larsson, Jan (M), Östergötland
  • Ryndal, Terese, Västerbotten
  • Sacrédeus, Birgitta (KD), Dalarna
  • Sandgren, Håkan (S), Jönköping
  • Steen, Jenny, Örebro
  • Stål, Agneta, Örebro
  • Sundberg, Christer Kax (FP), Sörmland
  • Sällryd, Rolf (KD), Kronoberg
  • Thiabaud, Frédéric, Jönköping
  • Yang, Xuefei, Dalarna
  • Österdahl, Alf, Jönköping

Presentationer

Presentation Linda Berg

2014-05-14_EU-och-flernivastyrning
Print Friendly, PDF & Email

Filed Under: AER Sverigemöten, Nyheter

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Välkommen till AER Sverige

Vi är ett nätverk för landsting, regionförbund och regioner som är medlemmar i Assembly of European Regions (AER) och arbetar med att sprida information och utbyta erfarenheter.
Läs mer om AER Sverige
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Kontakta oss

RSS Senaste nytt från AER

  • Digital Transformation & Skills in the Agri-food Sector 9 april, 2021

RSS Aktuella AER-möten

  • Register Now! – AER Bureau Debate on the Future of Democracy in European Regions 12 maj, 2021
  • Cluny Training Seminar: Local democracy & European citizenship 26 april, 2021

RSS Fler nyheter från AER

  • Digital Transformation & Skills in the Agri-food Sector 9 april, 2021
  • AER adopts Recommendations on the Conference on the Future of Europe 8 april, 2021
  • Tourism & Remote Areas: A New Competitive Advantage after the Pandemic? 6 april, 2021

Footer

AER Sverige

Vi är ett nätverk för landsting, regionförbund och regioner som är medlemmar i Assembly of European Regions (AER) och arbetar med att sprida information och utbyta erfarenheter.
 Läs mer om AER Sverige

Kontakta oss

Gordon Hahn, Region Örebro
Mobil: +46 76 878 76 77
Kurt-Åke Hammarstedt 
Mobil: +46 70 527 83 50

På vår webbplats

  • Medlemmar i AER Sverige
  • Svenska ledamöter i AER:s byrå
  • Integritetspolicy: Hur vi behandlar personuppgifter

Copyright © 2021 · Hammarstedt Advice using Daily Dish Pro On Genesis Framework · WordPress · Log in

För att få den här webbplatsen att fungera ordentligt skickar vi ibland små filer till din dator. Dessa filer kallas kakor eller ”cookies”. De flesta större webbplatser gör på samma sätt. Läs mer i webbplatsens Integritetspolicy. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Godkänn”.
Godkänn
Läs mer
Ändra inställningar
Inställningar
Inställningar

Integritets-inställningar

Bestäm vilka cookies du tillåter. Du kan ändra dessa inställningar när som helst. Detta kan dock leda till att vissa funktioner inte längre är tillgängliga. Information om hur du tar bort befintliga cookies hittar du i din webbläsares hjälpfunktion.

Nedan kan du bestämma vilka cookie-filer du tillåter:

  • Block all
  • Essential
  • Functionality
  • Analytics
  • Advertising

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna
  • Annonsering: Anpassa information och annonser baserat på exempelvis vilka sidor du tidigare besökt (för närvarande använder vi inte den typen av cookies)
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna
  • Annonsering: Anpassa information och annonser baserat på exempelvis vilka sidor du tidigare besökt (för närvarande använder vi inte den typen av cookies)
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt
  • Statistik: Komma ihåg vilka sidor du besökt och dina aktiviteter på dessa
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
  • Annonsering: Använda din information för personlig anpassning av tredjeparts-annonsering
  • Annonsering: Tillåta att du ansluter till sociala media
  • Annonsering: Identifiera vilken utrustning du använder
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt
  • Statistik: Komma ihåg vilka sidor du besökt och dina aktiviteter på dessa
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna
  • Annonsering: Använda din information för personlig anpassning av tredjeparts-annonsering
  • Annonsering: Tillåta att du ansluter till sociala media
  • Annonsering: Identifiera vilken utrustning du använder
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
Spara & Stäng