• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

AER Sverige

Nätverket för svenska medlemmar i AER

  • Nyhetsarkivet
  • Om oss
    • AER Sverige
    • Medlemmar i AER Sverige
    • Samordnare för AER Sverige
    • Svenska ledamöter i AER:s byrå
    • AER Sveriges valberedning
    • Integritetspolicy: Hur vi behandlar personuppgifter
  • Om AER
    • AER:s hemsida (Extern länk)
    • AER:s kalender (extern länk)
    • AER:s medlemsregister (extern länk)
      • Svenska AER-medlemmar (extern länk)
  • Möten
    • AER Sverigemöten
    • AER Byråmöten och Generalförsamlingar
  • Dokument och presentationer
    • Presentationer
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Mötesanteckningar / AER Sverigemöten / AER Sverigemöte 5 november 2013, Stockholm

AER Sverigemöte 5 november 2013, Stockholm

5 november, 2013 By Kurt-Åke Leave a Comment

Anteckningar

Lokal: Dalarnas Hus, Vasagatan 46, Stockholm

Hur arbetar vi strategiskt med AER?

Birgitta Sacrédeus, ordförande, hälsar alla välkomna och informerar om lokalen – Dalarnas Hus, samt historien bakom Dalahästen som är en betydelsefull symbol för Dalarnas kultur. Det är första gången Dalarna samordnar AER Sverigemötet och Birgitta framförde ett stort tack till AER Sveriges f.d. samordnare, Thomas Hartman från Västerbotten.

Kurt-Åke Hammarstedt, Norrbotten, informerar om hur man arbetar strategiskt med regionala utvecklingsfrågor och ger goda exempel på hur man kan bli framgångsrik i AER. Kurt-Åke menar att både politiker och tjänstemän har arbetat aktivt med att positionera Norrbotten, emellertid berör internationella frågor mer om den politiska rollen än tjänstemännens. Tjänstemän stödjer politiker i frågor som efterfrågas av politiker. Han går vidare och understryker tre punkter när det gäller hur Norrbotten arbetar strategiskt med internationella frågor inom AER. 1. Internationella uppdrag är ofta omfattande. Landstingspolitiker med internationella uppdrag deltar i olika sakområden, t.ex. CPMR. Politiker får då stöd av tjänstemän inom rätt sakområde. Man måste också diskutera för- och nackdelar när politiker med insyn avgör mervärdet som tjänstemän levererar så att landstinget fokuserar på rätt frågor. 2. ’’Pomperipossa’’ – problemet framför näsan. Lokalt finns ingen efterfrågan när det gäller internationalisering. Politiker som beslutfattare ska ändå kunna diskutera med olika grupper i samhället och mötas personligt, samt engagera sig i internationella sammanhang. 3. ’’Handtag, famntag klapp eller kyss’’ – det är nödvändigt att visa sig i internationella sammanhang. Folk känner varandra och resonerar med varandra. Förutsättningen är att man vet vad man pratar om. Politiker i Norrbotten kommer överens om vilka fördelarna är och synliggör mervärdet i regionen och drar nytta av det internationella arbetet på hemmaplan. Kurt-Åke avslutar presentationen med anmärkningen: När plan A misslyckas har vi alltid resten av alfabetet.

Alf Österdahl, chef för internationella verksamheten Jönköping föredrar hur engagemang i AER skapar ett mervärde i det egna landstinget/regionen. Alf Österdahl betonar att landstingets internationella verksamhet utgörs av 3 tjänstemän med ansvar för internationella frågor, folkhälsa, kollektiv trafik, m.fl. som rapporterar direkt till Landstinget och Region styrelsen.  Det finns tre politiker i AER:s tre kommittéer. De rapporterar direkt till landstings styrelsen. För 10 år sedan var det svårt att föra internationella frågor i landstinget, men sedan 2006 beslutade landstinget att satsa på internationellt engagemang, trots att det kostar pengar som t.ex. utredningar, EU projekt via AER, engagemang i AER kommittéerna och deras arbete samt deltagandet till sommarskolan och YRN. Jönköpings engagemang i AER kan sammanfattas till 10 punkter:

  • Politisk påverkan på AER:s regionala nivå
  • Egna politiska initiativ via AER
  • AER genväg till projekt utveckling
  • Sommar akademin
  • E-hälsa
  • Söker erfarenheter från andra regioner
  • Eurodessy stödjande funktion
  • Euro region nätverk
  • Internationella samarbeten via AER
  • Samarbete med Västra Götaland

Lisa Hagberg och Anna Adelöf från socialdepartementet, Regeringskansliet informerade om EU kommissionens arbete avseende e-hälsa med fokus på epSOS-projektet (Smart Open Services for European Patients). Projektet bygger på rätten till fri rörlighet för tjänster som regleras i EU fördraget. Syftet med projektet är att öka patienters säkerhet och trygghet vid vård och behandling i annat EU-land. epSOS samordnas av Sverige (Socialdepartementet och SKL) och arbetar för att definiera, specificera och testa de gränsöverskridande tjänsterna, elektroniska recept och för digital åtkomst till patientöversikt. Bland de 49 projektdeltagarna återfinns nationella hälsoministerier, kompetenscentrum och forskningscentrum från totalt 25 europeiska länder. Projektet finansieras av EU kommissionen och de deltagande ländernas totala budget uppgår till 40 miljoner euro. Projektet började år 2008 t.o.m. 2014. Sammanställningarna har haft fokus på patientöversikt och elektroniska recept, de legala förutsättningarna att dela dessa mellan länderna samt gemensamt definierat och skapat modeller för de två tjänsterna e-recept och patientöversikt. För omfattningen av projektet har följande fastställts, godkänts och genomförts: datamängder, krav på tillgång till information, rättslig ram, design, implementering och test av en praktisk teknisk lösning, upprättande av nationella kontaktpunkter, osv. Förutom prestationerna finns det också mervärde till projektet, exempelvisst stöder epSOS övergripande e-hälsoframsteg och konvergens i Europa, bidrar till normer och profiler samt ger praktisk och teoretisk erfarenhet av gränsöverskridande tjänster. Nuförtiden finns det pågående politiska, strategiska och praktiska diskussioner inom EU och dess medlemmar om hållbarhet.

Christer Kax Sundberg ger en rapport från AER:s sommarskolan 2013. AER:s sommarskola i år hölls i Sörmland och det var Regionförbundet Sörmland som samordnade den tillsammans med AER. Andra samarbetspartners är SSOC (Summer School Organizing Committee), STUA (Sörmlandsturism), landstinget och Nyköpings kommun. AER:s sommarskola Sörmland hade temat ’’Grön tillväxt – regioner för ett resurseffektivt Europa’’ och hade en stark koppling till Europa 2020 strategin för smart, hållbar och inkluderande tillväxt. Det blev drygt 120 deltagare från 18 länder som var med evenemangen. Bakom rubriken – Grön tillväxt – var en mix av föreläsningar, seminarier, workshops, studiebesök, fritidsaktiviteter och nöjen. T.ex. föreläsning av Tomas Kåberger om europeiska lokala insatser i en värld av hållbar utveckling; Charlotta Melander, professor Jönköping/Toronto om regional utveckling och nya kunskapsekonomin; workshop om olika framgångsrika exempel på regionala åtgärder för grönare jobb. Deltagarna genomförde också ett besök på Öknaskolans naturbruksgymnasium som har specialiserat sig på naturens resurser för en hållbar utveckling. Christer Kax Sundberg visade också en serie av bilder som togs under hela evenemangen från ”opening” till ”farewell”. Här hittar du AER:s sommarskola 2013 videoklipp: http://aer.eu/full-playlist-videos-aer-summer-academy/

Regionchef Göran Carlsson, Region Dalarna informerar om kommande programperiod 2014-2020. Europeiska struktur- och investeringsfonden har samma plattform som tidigare. Göran Carlsson meddelar att strukturfonderna har fått ett nytt samlingsnamn: de Europeiska struktur- och investeringsfonderna, med hänsyn till EU-2020 målen: smart tillväxt, hållbar tillväxt och tillväxt till alla (inkluderande tillväxt). Europa 2020 strategin innehåller fem specifika områden som sysselsättning, innovation, klimat och energi, utbildning samt fattigdom bekämpning. För att uppnå EU målen sätter medlemsländerna också sina nationella mål. På sätt och vis är de svenska målen tuffare än EU:s mål eftersom de nationella målen ställer högre krav än i genomsnittet. Nästa steg är att integrera fonderna med den gemensamma strategiska ramen.

Nytt inför denna period är att det ska fram en partnerskapsöverenskommelse som omfattar hur sammanhållningspolitiken ska genomföras i Sverige. Centrala frågor i partnerskapsöverenskommelsen handlar om vilka finansiella arbetssätt som ska användas och vilka fonder som ska omfattas av verktygen. Det pågår diskussioner mellan regioner, kommuner och Regeringens tre berörda departement om vilka fonder som ska inrymmas. Göran Carlsson ingår som en av regionernas företrädare i förhandlingarna. Resultatet kommer i januari eller februari då EU-kommissionen ska godkänna partnerskapsöverkommelsen jämte programmen. När det gäller Sveriges position lyfte EU-kommissionen fram prioriteringen av den höga ungdomsarbetslösheten. Detta är dock svenska myndigheter tveksamma till. En annan position som Sverige har att hantera är de 11 olika temaområdena där Sverige får välja vilka som ska ingå. Man får själva bestämma hur mycket pengar som ska gå till de olika temaområdena men man har låst en del av friheterna att fördela pengar och man har låst en del av friheterna att lägga teman till programmen. Programmen skrivs av regionerna och Regeringskansliet kontrollerar och beslutar om de områdena Sverige måste klara av. Man har också infört ett nytt nationellt program för att klara CO2 kraven därför måste minst 20 % of Regionalfondens pengar användas till den typen av insats.

Programnivå:

Det finns fyra programskrivningar som ligger under partnerskapsöverkommelsen – regionalfonden, socialfonden, landsbygdsprogrammet och territoriell utveckling. När det gäller regionalfonden finns det ca 8 miljarder till Sverige att fördela. Det finns 1 nationellt program med 15 % av regionalfonden och 8 regionala program (precis som tidigare) som skrivs av de regionala tillväxter ansvariga, t.ex. regionförbunden. När det gäller socialfonden som är den andra stora delen och här kommer 50-52 % av strukturfonden att ligga. Socialfonden innebär 1 nationellt program och 8 regionala handlingsplaner som är nya. Nationella socialfondsprogram tas fram av Arbetsmarknadsdepartementet. De regionala handlingsplanerna kommer att styra utlysningarna, d.v.s. man ska kunna gå ut och styra medelsfördelningen för olika projekten. De skrivs också av de regionala tillväxter ansvariga. Nytt är programorådet 3 som handlar om EU:s ungdoms initiativ – ungdomar som är arbetslös inom 4 månader kommer att bjudas in för utbildning eller praktik. Då finns det särskilda pengar som fördelas där. I Sverige bara de regionerna som har mer än 25 % ungdomar arbetslöshet får dela pengarna. Dessa NUT:s områden är Syd Sverige, Nora-Mellansverige, Mellersta Norrland. Hur pengarna ska fördelas är dock inte än klart.

Landsbygdsfonden har 1 nationellt program och 21 regionala handlingsplaner vilket betyder en regional handlingsplan per län. De handlingsplanerna skrivs av länsstyrelserna som är ansvariga för landsbygdsutvecklingen. När det gäller territoriella programmen finns det programskrivning för varje område, och den skrivs också av de regionala tillväxter ansvariga. Medelstilldelningen har ökat i denna fond med 30 % mer än förra gången. Här ska också Östersjöstrategins finansiering hämta sina medel.

Frågor som återstår och inte är klara: Bredbandsutbyggnad. Landsbygdsfonden kommer att få tillstånd och hantera frågan. Lokalt Ledd utveckling (CLLD) ersätter Leader och ingår med 5 % i budgeten.

Genomförande organisationernas fråga är inte helt klart. Norra Mellansverige föreslog att ESF kontoret bedömer lagligheterna av projekt och regionförbunden bedömer lämpligheterna.  En fråga som kommer att öppnas upp är att man kommer förmodligen tillåta privat med- finansiering i programmen.

Maria Martinsson, Dalarnas representant i AER:s ungdomsnätverk vill påminna om att skicka ungdomar från respektive regioner till YRN träffarna samt att komma ihåg att fylla i medlemskap formulären. Hon ville också lyfta fram att Västernorrland hade en mycket bra ungdoms evenemang. Tyvärr finns det inte så mycket skrivet på region/landstings nivå om ungdomars engagemang så om någon har ett gott exempel kan han eller hon ta kontakt med Maria Martinsson vars e-post är: maria.k.martinsson@hotmail.com

Gabriel Werner, handläggare på SKL:s internationella avdelning informerade om vad är på gång på lokal och regional nivå i ett EU-perspektiv. Han påminner alla att läsa boken ’’På gång inom EU’’ där beskrivs alla aktiviteter som är på gång i hösten och nästa år. Man kan besöka SKL:s hemsida där kan man hitta olika EU dokument, indikationer, lagstiftningsprocesser m.m. Under presentationen nämner Gabriel Werner några evenemang.

EU:s långtidsbudget: Medlemsstaterna lyckades i februari 2013 enas om en överenskommelse om en flerårig budgetram för EU åren 2014-2020, som innebär att budgeten för första gången minskar.

Direktiv om patientrörlighet: Riksdagen fattade beslut om att i svensk lag genomföra EU:s direktiv om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård – patientrörlighetsdirektivet. Lagen innehåller bl.a. villkoren för ersättning till patienter för vårdkostnader i andra EES-länder, hur ersättningens storlek ska beräknas, möjligheten att ansöka om förhandsbesked samt att de går att överklaga besluten hos allmän förvaltningsdomstol. Beslutet innebär också om finansiella ansvaret för både planerad och akut vård inom EES överförs från staten till landstingen. Det är Försäkringskassan som kommer att avgöra besluten om planerad vård och den ska samråda med landstingen i varje enskilt ärende. SKL:s styrelse betonade att staten ska ersätta landstingen för de kostnader som uppstår.

Direktivförslag om e-fakturering: en ny europeisk standard för elektronisk fakturering ska utarbetas av den europeiska standardiseringsorganisationen. Detta kan minska korruption för många EU-länder. Direktivförslaget omfattar den semantiska datamodellen för kärnan i en elektronisk faktura. Alla upphandlande myndigheterna får inte vägra att ta emot e-fakturor från och med 48 månader efter direktivet trätt i kraft. I paketet om offentlig upphandling finns förslag om e-upphandling också, samt pågår olika projekt som initierats av kommissionen i syfte att främja införandet av e-upphandling.

Modernisering av statsstödsreglerna – EU-kommissionen tittar igenom olika lagstiftning med syfte att skydda konkurrenskraftig inre marknad. I Sverige: stöd till flyg och flygplatser som är tjänst av allmänt intresse.

Nils-Åke Norman, AER samordnare, presenterar AER Sveriges nya hemsida: www.ltdalarna.se/aersverige som Landstinget Dalarna har tagit över efter Västerbottens län.

Birgitta Sacrédeus, ledamot i AER:s politiska byrå, ger en rapport från byråmötet i regionen Rize, TR. Hon tackar Jenny Mozgovoy och Terese Rydal, Västerbotten för sina bra arbeten som f.d. tjänstemannastöd i Byrån. Birgitta ber nuvarande ledamöterna i AER Sverige att presentera sig själva. De är Johan Edstav från Uppsala, Mattias Karlsson, Norrbotten, Irén Lejegren och Agneta Stål, Örebro. Birgitta säger att under byråmötet i Rize tyckte hon att AER:s president, Hande Özsan Bozatli, är seriös med att främja AER:s utvecklings arbeten, AER som regionernas lobby organisation och hon är dessutom lätt tillgänglig.

När det gäller finanserna har Sverige direkt information om hur det ser ut med finanserna eftersom Magus Berntsson, Västra Götaland är AER:s kassör. Diskussioner om storleken på medlemsavgifterna har förts. Alla regioner ska betala medlemsavgift utan undantag. Förslag om max tak finns på agendan. Detta med anledning av att några rika, västra regioner har lämnat organisationen och det finns flera regioner från öster som vill vara med i AER.

Diskussion förs om hur man ska förhålla sig till privata företag som vill stödja AER.

AER action plan for ’’equal opportunities’’ leds av Monika Carlsson, Norrbotten.

Kommitté 1 leds av Marian Versile i områden som flygplatser och energi.

Kommitté 2 leds av Karsten Petersson.

Kommitté 3 leds av Sonja Steen.

När det gäller aktiviteter i Kommitté 2 informerar Urban Blomberg om att det finns en intressant konferens som heter ’’Building Inclusive Societies’’ den 12 december. Där kommer goda exempel att presenteras samt 3 olika workshops ska äga rum. Ulla-Britt Höglund tillägger att tjänstemän inom Kommitté 2 slutar den 15 november och därför vet man inte hur arbetet i Kommitté 2 kommer att hanteras.

Ilona Novak rapporterar från Kommitté 3 då det genomfördes sub- kommitté ordförande val förra veckan. En kandidat från Rumänien blev vald i sub-kommittén utbildning. Ilona berättar också att ordförande för Sub-kommitté Kultur blev Christer Kax Sundberg från Sörmland. För kultur sub- kommittén vill ordföranden fortsätta med ’’health and culture’’ grupp arbetet. De deltog även ’’youth participation in democratic life’’ arbetsgrupp. Det fanns också 2 arbetsgrupper ’’drop outs’’ och ungdoms delaktighet som leds av Västernorrland och mötet hade bra deltagande mest från Skandinavien.

Birgitta Sacréudes anmärker att det är synd att många tjänstemän i organisationen slutar, detta kan inverka negativt på långsiktigheten i AER:s utvecklings arbete. Birgitta informerar om att man har tillsatt en ’’Turnaround Group’’, syftet är att gruppen ska följa upp Task Force arbete och säkra att förslagen genomförs; arbeta med AER:s övergripande mål och lämna förslag på hur man kan förbättra AER:s relationer med andra organisationer som arbetar på den europeiska arenan. Andra personer som finns i gruppen är Magus Berntsson, Karsten Petersson, Branislag Bugarski och Marijke Tsoutsanis-van der Koogh.  Nästa byråmöte kommer att äga rum den 20e februari i Kroatien då ska frågor t.ex. ’’Turnaround Group’’ diskuteras.

Diskussion: Hur arbetar vi strategiskt i vår region med AER?

Diskussioner förs i olika grupper om det fortsatta strategiska arbetet. Mejlkontakter upprättas inom olika intresseområden. Fortsättning följer vid nästa AER Sverige möte den 14 maj.

Birgitta Sacrédeus avslutar och tackar alla som kom till mötet.

Minnesanteckningar Sophia Yang/ Nils-Åke Norman

Närvarande:

  • Adolfsson, Birgitta, Region Västra Götaland
  • Ahlin, Torbjörn (C), Örebro läns landsting
  • Andersson, Gösta, Landstinget Dalarna
  • Bertilsson, Sören (S), Landstinget Dalarna
  • Blomberg, Urban (M), Landstinget Jönköping
  • Didi, Maria, Regionförbundet Uppsala län
  • Edstav, Johan (MP), Landstinget i Uppsala län
  • Eklund, Lars (KD), Regionförbundet Östsam
  • Fällström, Monica (S), Västerbotten läns landsting
  • Hallström, Eva (MP), Landstinget i Värmland
  • Hammarstedt, Kurt-Åke, Norrbottens läns landsting
  • Hartman, Thomas (S), Region Västerbotten
  • Höglund, Ulla-Britt, Landstinget i Värmland
  • Kaack, Egle, Jönköping läns landsting
  • Kalén, Ingemar (KD), Landstinget Gälveborg
  • Karlsson, Mattias (M), Norrbottens läns landsting
  • Lejegren, Iréne (S), Regionförbundet Örebro
  • Lemvigh, Ane Allermann, Region Nordjylland, Danmark
  • Ljatifi, Medzait, Region Nordjylland, Danmark
  • Loughlin, Nina (S), Västerbotten läns landsting
  • Martinsson, Maria, AER:s ungdomsnätverk
  • Moberg, Lennart, Landstinget Västernorrland
  • Mozgovoy, Jenny, Norrbottens läns landsting
  • Möller, Åsa (M), Västernorrland läns landsting
  • Nilsson, Göran, Landstinget Värmland
  • Norman, Nils-Åke, Landstinget Dalarna
  • Novak, Ilona, Landstinget Västernorrbotten
  • Ryndal, Terese, Region Västerbotten
  • Sacrédeus, Birgitta (KD), Landstinget Dalarna
  • Sandberg, Monica Holtstad, Landstinget i Östergötland
  • Sandgren, Håkan (S), Jönköping läns landsting
  • Sjödin, Sven-Åke, Landstinget Västernorrland
  • Stål, Agneta, Örebro läns landsting
  • Sundberg, Christer Kax (FP), Landstinget Sörmland
  • Sällryd, Rolf (KD), Landstinget Kronoberg
  • Sätterström, Erik, Landstinget Kronoberg
  • Yang, Xuefei, Landstinget Dalarna
  • Österdahl, Alf, Jönköping läns landsting
  • Adelöf, Anna (gästförläsare), Socialdepartementet, Regeringskansliet
  • Carlsson, Göran (gästförläsare), Region Dalarna
  • Hagberg, Lisa (gästförläsare), Socialdepartementet, Regeringskansliet
  • Werner, Gabriel (gästförläsare), SKL

Final Statement, AER Summer School 2013 in Sörmland (S)

 

2013-11-05_Summer-school-declaration

Presentationer

Kurt-Åke Hammarstedt, Norrbotten

2013-11-05_Strategi-taktik

Christer Kax Sundberg, ordförande landstingsfullmäktige i Sörmland

2013-11-05_AER-Summer-School

Print Friendly, PDF & Email

Filed Under: AER Sverigemöten, Nyheter

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Välkommen till AER Sverige

Vi är ett nätverk för landsting, regionförbund och regioner som är medlemmar i Assembly of European Regions (AER) och arbetar med att sprida information och utbyta erfarenheter.
Läs mer om AER Sverige
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Kontakta oss

RSS Senaste nytt från AER

  • Apply for the 2021 Emperor Maximilian Prize 17 december, 2020

RSS Aktuella AER-möten

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet just nu inte fungerar. Försök igen senare.

RSS Fler nyheter från AER

  • AER discussing Next (Talent) Generation EU 12 januari, 2021
  • Skills, motivation, success: 2 webinars announced! 12 januari, 2021
  • Apply for the 2021 Emperor Maximilian Prize 17 december, 2020

Footer

AER Sverige

Vi är ett nätverk för landsting, regionförbund och regioner som är medlemmar i Assembly of European Regions (AER) och arbetar med att sprida information och utbyta erfarenheter.
 Läs mer om AER Sverige

Kontakta oss

Gordon Hahn, Region Örebro
Mobil: +46 76 878 76 77
Kurt-Åke Hammarstedt 
Mobil: +46 70 527 83 50

På vår webbplats

  • Medlemmar i AER Sverige
  • Svenska ledamöter i AER:s byrå
  • Integritetspolicy: Hur vi behandlar personuppgifter

Copyright © 2021 · Hammarstedt Advice using Daily Dish Pro On Genesis Framework · WordPress · Log in

För att få den här webbplatsen att fungera ordentligt skickar vi ibland små filer till din dator. Dessa filer kallas kakor eller ”cookies”. De flesta större webbplatser gör på samma sätt. Läs mer i webbplatsens Integritetspolicy. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Godkänn”.
Godkänn
Läs mer
Ändra inställningar
Inställningar
Inställningar

Integritets-inställningar

Bestäm vilka cookies du tillåter. Du kan ändra dessa inställningar när som helst. Detta kan dock leda till att vissa funktioner inte längre är tillgängliga. Information om hur du tar bort befintliga cookies hittar du i din webbläsares hjälpfunktion.

Nedan kan du bestämma vilka cookie-filer du tillåter:

  • Block all
  • Essential
  • Functionality
  • Analytics
  • Advertising

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna
  • Annonsering: Anpassa information och annonser baserat på exempelvis vilka sidor du tidigare besökt (för närvarande använder vi inte den typen av cookies)
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna
  • Annonsering: Anpassa information och annonser baserat på exempelvis vilka sidor du tidigare besökt (för närvarande använder vi inte den typen av cookies)
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt
  • Statistik: Komma ihåg vilka sidor du besökt och dina aktiviteter på dessa
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
  • Annonsering: Använda din information för personlig anpassning av tredjeparts-annonsering
  • Annonsering: Tillåta att du ansluter till sociala media
  • Annonsering: Identifiera vilken utrustning du använder
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt
  • Statistik: Komma ihåg vilka sidor du besökt och dina aktiviteter på dessa
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna
  • Annonsering: Använda din information för personlig anpassning av tredjeparts-annonsering
  • Annonsering: Tillåta att du ansluter till sociala media
  • Annonsering: Identifiera vilken utrustning du använder
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
Spara & Stäng