• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

AER Sverige

Nätverket för svenska medlemmar i AER

  • Nyhetsarkivet
  • Om oss
    • AER Sverige
    • Medlemmar i AER Sverige
    • Samordnare för AER Sverige
    • Svenska ledamöter i AER:s byrå
    • AER Sveriges valberedning
    • Integritetspolicy: Hur vi behandlar personuppgifter
  • Om AER
    • AER:s hemsida (Extern länk)
    • AER:s kalender (extern länk)
    • AER:s medlemsregister (extern länk)
      • Svenska AER-medlemmar (extern länk)
  • Möten
    • AER Sverigemöten
    • AER Byråmöten och Generalförsamlingar
  • Dokument och presentationer
    • Presentationer
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Mötesanteckningar / AER Sverigemöten / AER Sverigemöte 12 november 2014, Stockholm

AER Sverigemöte 12 november 2014, Stockholm

11 november, 2014 By Kurt-Åke Leave a Comment

Anteckningar

Plats: Rum-IVAR-LO, plan 6, Saturnus Konferens, Stockholm

Birgitta Sacrédeus, ledamot i AER:s byrå, välkomnade alla till Stockholm och öppnade AER Sverigemötet.

EU:s struktur- och investeringsfonder (ESIF)

Göran Carlsson, Regionchef på Region Dalarna, informerade om ESIF. ESIF ska till viss del bidra till genomförandemålen av EU-2020 – smart tillväxt, hållbar tillväxt och inkluderande tillväxt. Sverige valde att fokusera på de områden inom EU-2020 strategin som främjar, 1) konkurrenskraft, 2) hållbart och effektiv nyttjande av resurser och 3) sysselsättningsfrågor.

Partnerskapsöverenskommelser mellan varje regering och EU kommissionen är förenklat den strategiska inriktning på hur man tänker använda fonderna i respektive länder. Den måste finnas på plats innan man fastställer de nationella programmen. Finns nu på regeringens hemsida.

ESIF är indelade i 4 olika områden, 1) regionalfonden som handlar om regionaltillväxt och regionalutveckling, 2) socialfonden som är en förlängning av den nationella arbetsmarknadspolitiken, 3) landsbygdsprogrammen som finns i två delar: jordbruksstöd och stöd till miljöutveckling och 4) havs- och fiskefonden.

Regionalfonden har 1 nationellt program.(16 mdr euro inkl. medfinansiering) Programmet är fristående från de 8 regionala programmen (NUTS områden) när det gäller bedömningar, beslut eller internprogramskrivningar. Det finns 8 regionala program till varje NUTS område med 8 stycken regionala handlingsplaner som fastställs regionalt. Förhandlingar pågår i Bryssel och de börjar vara slutförda när det gäller regionalfonden.

En stor fråga för EU kommissionen är hur man ska redovisa resultat, varför det ser ut som det gör, vad det är man vill åtgärda. En annan fråga är om man ska använda pengar för IKT och bredbandsutbyggnad.
Kommissionen kommer att fatta beslut om regionalfonden den 15 december. Det betyder att man räknar med att de första utlysningarna kommer ut januari – februari 2015.

Socialfonden tillhör samma partnerskap och har ett fastställt nationellt program som är godkänd av EU kommissionen. (13 mdr euro inkl. medfinansiering). Socialfonden innehåller 3 programområden till skillnad mot förra gångens 2. Dock finns de 3 programområdena enbart fördelade i 3 NUTS områden (Sydsverige, Norra Mellansverige och Mellersta Norrland)och handlar om sysselsättningsinitiativ för ungdomar. Hälften av sysselsättnings pengarna går till arbetsförmedlingen och hälften går till ESF rådet i regionen.
Programmet varar i 3 år fram till årsskiftet 2018 och 7 län får använda pengarna.

Övriga NUTS områden har 2 programområden. 1) är kompetensförsörjning, kompetensutveckling för redan anställda personer, 2) är för de som står långtifrån arbetsmarknaden, ungdomar, nyanlända, invandrare, o.s.v.
Landsbygdsprogrammet. (36 mdr euro inkl. medfinansiering) Det kvarstår diskussioner med kommissionen. Det blir 1 nationellt program med 21 regionala partnerskap och handlingsplaner. Det är länsstyrelserna i varje län som utformar de regionala handlingsplanerna. De har fått förlängd tid till februari då de inte är godkända. Det finns några regioner som ska ta fram bredbandsfrågor och delvis med investerings stöd från jordbruks och miljö frågor. Beslut om landsbygdsprogrammet kommer inte ut förrän sommaren 2015.

PS! En ändring som berör det svenska partnerskapet är att även privata pengar kan användas som medfinansiering och går därmed att växla upp med EU pengar.

Rapport: Verksamhets- och kommunikationsstrategier

Kurt Åke Hammarstedt, tjänstemannastöd Norrbotten informerade om vad som är på gång och vad som hände under Generalförsamlingen i Wroclaw, Polen samt några förändringar inom AER organisationen. Kurt-Åke berättade också om AERs nya arbetssätt/strategier samt framtidsplan. (Se bifogad power point presentation)

Rapport: Ekonomi AER

Magnus Berntsson, AER:s kassör, informerade om AERs ekonomi. Han påpekade att förändringar inom organisationen påverkar det ekonomiska läget och planeringen.

Det kommer ut ett förslag om en reviderad budget för 2015 i Ankara. Syftet är att man bl.a. avser att minska både intäkt sidan och kostnadssidan med c:a 400,000 euro. Mycket pengar har varit innestående på banken och det har varit svårt att anpassa organisationen efter rådande förhållanden och framtidscenarier. Organisationen har varit i situationer när likviditeten har varit akut men nu ser det ut att vända till plussidan. Effekterna av de långsiktiga besparingarna kommer visa sig vid nästa års uppföljning. Magnus menar att en tjänsteorganisation som AER där större delen är personal kostnader bör besparingar ge utfall på längre sikt. Dock är det den franska lagstiftning som gäller, vilket är mycket olik den svenska lagstiftningen. Det tar också tid för personal att anpassa sig när man gör förändringar inom organisationen.

På intäkts sida har det funnits bidrag från privata partners och EU bidrag. EU kommissionen hade gett stöd till olika organisationer men detta har ändrats också under den nya EU budget perioden. Emellertid hittade direktoratet för regionfrågor ett annat program som har funnits ett antal år – ’the twin city’. ’The twin city’ är ett vänortsprogram. Kommissionen hoppas att regioner skickar ansökan till programmet.

Magnus berättade att de stora intäkterna är från medlemsavgifterna. Han tyckte att det inte enbart är viktigt att AER verkar för att medlemmarna stannar kvar utan också att man jobbar mer långsiktigt med att föra fram bra relationer mellan regionerna som redan är medlemmar.

Rapport: Monitoring and Evaluation group

Thomas Hartman förklarade att ’monitoring and evaluation group’ är kommittéernas beredning för uppföljning och utvärdering av AER:s arbete. Fokus har legat på påverkans arbete och arbete i kommittéerna. Gruppen har haft dialoger med ett antal personal och man går vidare med rekommendationer varav en den del av dem fortsätter att följas upp för att ta reda på hur man jobbar med strategierna. Gruppen har fått tillbaka enkäten de skickade till regionerna och tittar nu på hur man ska förbättra kommittéernas arbete. Fokus framåt är att fortsätta med intervjuerna med tyngdpunkten på kommittéernas arbete och ’best practice’. Håkan Sandgren kompletterade med att gruppen arbetar också med att tydliggöra beslut nivåer mellan bl.a. byrå, Executive board och vilka nivåer beslut ska fattas på samt sortera olika kompetenser inom organisationers strukturer.

På gång internationellt/inom EU från SKL

Annika Lindberg som jobbar på SKL:s internationella sektion meddelade om vad som är på gång inom EU och internationellt. Framförallt informerade hon om tillsättandet av den nya kommissionen och det nya parlamentet samt vad detta betyder för SKL. Hon antydde att det blir bättre samarbete mellan parlamentet och regionkommittén. Vad som är på gång är bl.a. Europa2020- strategin, nya klimat- och energimål 2030, förslag till nya direktiv på avfallsområdet, e-upphandling, e-fakturering, e-handel, m.fl. Det blir två viktiga konferenser kommande år: Internationella Dagen 2015 och Europa 2020-konferens, bägge konferenserna kommer att hållas i Stockholm. När det gäller europarådet så valdes Anders Knape till ordförande i den lokala kammaren. Angående internationellt utvecklingssamarbete finns det ett nytt avtal med Ukrainas regering om decentralisering. Hon presenterade även SKL internationella hemsida (www.skl.se/vi_arbetar_med/eu) där SKL bevakar och informerar vad som pågår inom EU och i världen. SKL har också skapat sitt eget nätverk för EU-samordnare i kommuner, landsting och regioner. I nätverket kan man komma i direkt kontakt med kollegor i landet och SKL som jobbar med EU-och internationella frågor. Man kan också dela med sig sin organisations erfarenheter och ta del av andras. (Se bifogad power point presentation)

Kommitté 1 rapport

Jan Owe-Larsson, Regionförbundet Östsam rapporterade om vad som är på gång inom AER kommitté 1. Jans engagemang inom kommitté 1 har sedan flera år varit de regionala flygplatsfrågorna. I sin egen grupp jobbade man med frågor som berör regioner som ligger långt borta och hur man ska ha access till dessa regioner, vilket också kan kopplas till arbetet med regionala flygplatser som är mycket viktiga för dessa regioner.
Kommittén har haft ett kommittémöte i Holland i början av november. Han var väldigt imponerad över AER: s arbete som har varit mycket hjälpsam och bidragit till kommitténs utveckling. 3 dagars möte i Holland som kommitté 1 och 3 deltog i handlade om, bl.a. Romer och e-hjälpmedel. Han gav också en mycket positiv feedback till de fyra subkommittés möten som han deltog i. När det gäller arbetsgruppen transport och regionala flygplatser, har man jobbat ett halvt år med nya guidelines till kommissionen som berörde hoten om att vissa regionala flygplatser kommer att stängas ner. AER har bidragit positiva förändringar för dessa regioner.

I arbetsgruppen hade man hanterat andra transport frågor som bl.a. järnvägs utveckling. De 4 arbetsgrupperna jobbade också med entreprenörskap och innovation samt landsbygdsutveckling och energi/klimat.

Angående entreprenörskap fokuserade gruppen på ’circulating economy’ som handlade om SMEs. Angående landsbygdsutveckling nämnde man nya arbetsformer baserade på regioners problem och möjliga lösningar. När det gäller framtiden av kommitté 1 tyckte Jan att man i fortsättningen får arbeta mer effektivitet.

Kommitté 2 rapport

Christina Wahrolin, Landstinget Värmland informerade om kommitté 2 mötet den 21-23 oktober i Letterkenny, Donegal regionen, Irland. Christina tyckte att man varit hjälpsam med olika seminarier samt erfarenhetsutbyte. Dock var tiden för konferensen kort och behöver vara bättre planerad. Hon berättade att region Donegal uppskattade stort att regionen fick vara värd för kommitté 2. Fler medlemsregioner borde ha deltagit på konferensen.
Kommitté 2 seminarier i Donegal handlade om hälso och sociala frågor samt studiebesök. Beträffande ”independent living” så besökte man till exempel Cara House, ett center med många aktiviteter för äldre bl.a. dans, utbildningar och handarbete, där offentlig sektor och privat näringsliv jobbar väldigt nära tillsammans. Kommittén fick rapport från e- hälsa projektet. Angående ekonomi gjorde tf. general sekreterare en bra inledning. Han tyckte att det var viktigt att regioner betalar medlemsavgifter för 2015 innan årets slut. Kommittén lyfte också frågan om vad som ska prioriteras under det kommande året och kommittén önskar få in svar från medlemsregionerna innan årets slut.

Kommitté 3 rapport och Rapport Sommarakademin

Elisabeth Lundov, Sörmland informerade om sommarakademin i Serbien. Temat var multilingual, multiethnic, multicultural regions. Elisabeth tyckte att de koncepten även kan fördjupas vid andra tillfällen under kommande sommarakademier. Det var totalt 26 etniska grupper med 6 officiella språk på sommarakademin i Serbien. Totalt 140 deltagare från 37 regioner (20 länder). Många var mycket nöjda med sommarakademin eftersom aktiviteterna reflekterade över flernivåns styrning (från kommuns involverande till den europeiska nivån, OECD som organisation) samt att de fick träffa politiker. Framtidsprojekt: Bl.a. var det Romer frågor som diskuterades. Hon menade att alla pengar som finns i EU idag, 80 miljoner euro, som inte användas på grund av olika orsaker skulle mycket väl kunna användas för olika projekt. Elisabeth tyckte att det skulle vore bra om man bildar ett projekt forum där man kan träffas och diskutera för att hitta bra projekt tillsammans som kan använda just EU medel.
Nästa regionala nätverk kommer att hållas i Istanbul den 27-30 november. Nästa sommarakademi blir i Ryssland med hälsa som preliminärt tema den 17-24 augusti 2015. Angående organisations kommittés arbete vill man jobba mer strategiskt med byrån. Sommarakademin kan också koppla arbete eventuellt med Europa 2020 strategin med konkreta mål så att organisationen vidare utvecklas.

Vedad Begovic, kommunal tjänsteman i Sörmland, rapporterade om sin upplevelse av sommarakademin 2014 i Serbien. Han tyckte att det fanns mycket entusiasm, engagemang och nyfikenhet bland de som var på sommarakademin. Från Serbiens sida kände de sig mycket stolt över att kunna samordna ett sådant evenemang. Det var mycket ’best practice’ och goda exempel som inspirerade. Vedad delade med sig några av sina egna intressanta upplevelser med olika medarbetare från olika länder under aktiviteten. Han tycket att programmen på sommarakademin är lätt att följa och förstå för alla som deltar och han hoppas att detta kan fortsätta att utvecklas till ett forum för både politiker, tjänstemän och samhället.

Jämställdhet – Romer frågor

Monica Carlsson AERs Executive board, informerade om romer frågor. Delvis har frågan diskuterats mycket om under sommarakademin och delvis har också regeringens engagemang att hantera frågan lyfts. Politikerna i Europa har pratat om Romer frågor med olika strategier sedan länge utan större resultat och delaktighet. Finns det ömsesidigt förtroende mellan romer or européer? Vad tycker de om de strategier som berör dem? Hon nämnde en debatt i Gelderland där en Romsk representant som bor i Holland gav sina synpunkter. Representanten pratade om integrationen i Nederländerna. Den Svenska integrations process togs också upp under mötet. För att lyfta fram frågan ytterligare behövs synpunkter och goda exempel om Romer i Europa. Det finns en nationell strategi på region och kommunal nivå Tanken var att på generalförsamlingen komma fram en strategi för inkludering vilket Romer frågan ingår. För att få svenska regionernas åsikter ska Monica skicka dokumentet och AER medlemsregioner är inbjudna att skicka in sina tillägg till texten, samt goda exempel innan den 21 november.

Valberedning och beslut

Valberedningen består av Mia Frisk (KD) från Jönköping som är ordförande. Övriga ledamöter är Christina Wahrolin (S) Värmland och Robert Uitto (S) Jämtland.

Hjälpmedelsfrågor i Dalarna – för hälsosamt och aktivt åldrande

Katarina Nordin, LD Hjälpmedels projektutvecklare, informerade om Dalarnas Resurscenter för hjälpmedel som ett gott exempel genom att samla resurser avseende kunskapsstyrning, äldre hjälpmedel, bra produkter och lösningar, utbildning och visningsmiljöer under samma tak. Katarina understryker vikten och behovet av att vara oberoende när det gäller nyttjande av ny teknik. (Se bifogad power point presentation)

Laget runt: viktiga prioriteringar i din region

  • Jämtland: AERs arbete, fondarbete och smart city, integration och jämställdhet samt e-hälsa
  • Värmland: Hjälpmedelsfrågor och personal försörjningen
  • Norrbotten: e-hälsa, hemsjukvård, e-tjänsten
  • Västra Götaland: e-hälsa
  • Örebro: entreprenörskap och innovationer (teknik, smart äldre) samt folkhälsoområde
  • Jönköping: utvecklingsfrågor, infrastruktur, jämlikvård
  • Västnorrland: E-hälsa och jämställdvård

Påminnelse: regioner ska skicka prioriteringar angående kommitté 2 arbetet till Christina (Värmland) innan december!

Nästa AER Sverigemöte blir det ca 2 veckor innan AER Generalförsamlingen 2015 och alla är då välkomna till Dalarna.

Birgitta avslutade och tackade alla som kom till mötet.

Minnesanteckningar Xuefei Yang

Närvarande:

Vedad Begovic, Sörmland
Magnus Berntsson, Västra Götaland
Nina Björby, Västerbotten
Urban Blomberg, Jönköping
Göran Carlsson, Dalarna
Monica Carlsson, Norrbotten
Mia Frisk, Jönköping
Monica Gundahl, Värmland
Thomas Hartman, Västerbotten
Eva Hultgren, Gävleborg
Egle Kaack, Jönköping
Mattias Karlsson, Norrbotten
Ulla Karvo, Association of Local and Regional Authorities, FI
Annika Lindberg, SKL
Iréne Lejegren, Örebro
Ane A. Lemvigh, Nordjylland DK
Elisabeth Lundov, Sörmland
Lennart Moberg, Västernorrland
Jenny Mozgovoy, Norrbotten
Miko Månsson, Östergötaland
Katarina Nordin, Dalarna
Nils-Åke Norman, Dalarna
Anna Omberg, Jämtland
Jan Owe-Larsson, Östergötland
Gerda Roupe, Västra Götaland
Terese Ryndal, Västerbotten
Ann Irene Saeternes, Eastern Norway County Network, NO
Birgitta Sacrédeus, Dalarna
Jan Sahlén, Västernorrland
Håkan Sandgren, Jönköping
Agneta Stål, Örebro
Monica Holtstad Sandberg, Östergötland
Frédéric Thiabaud, Jönköping
Robert Uitto, Jämtland
Christina Wahrolin, Värmland
Xuefei Yang, Dalarna
Alf Österdahl, Jönköping

Presentationer

Re-engineering AER – Kurt-Åke Hammarstedt

2014-11-12_Re-engineering-AER

På gång internationellt/inom EU från SKL – Annika Lindberg

2014-11-12_EU-aktuellt

Ageing-independent living – Katarina Nordin

2014-11-12_Ageing-independent-living

 

Print Friendly, PDF & Email

Filed Under: AER Sverigemöten, Nyheter

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Välkommen till AER Sverige

Vi är ett nätverk för landsting, regionförbund och regioner som är medlemmar i Assembly of European Regions (AER) och arbetar med att sprida information och utbyta erfarenheter.
Läs mer om AER Sverige
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Kontakta oss

RSS Senaste nytt från AER

  • Apply for the 2021 Emperor Maximilian Prize 17 december, 2020

RSS Aktuella AER-möten

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet just nu inte fungerar. Försök igen senare.

RSS Fler nyheter från AER

  • AER discussing Next (Talent) Generation EU 12 januari, 2021
  • Skills, motivation, success: 2 webinars announced! 12 januari, 2021
  • Apply for the 2021 Emperor Maximilian Prize 17 december, 2020

Footer

AER Sverige

Vi är ett nätverk för landsting, regionförbund och regioner som är medlemmar i Assembly of European Regions (AER) och arbetar med att sprida information och utbyta erfarenheter.
 Läs mer om AER Sverige

Kontakta oss

Gordon Hahn, Region Örebro
Mobil: +46 76 878 76 77
Kurt-Åke Hammarstedt 
Mobil: +46 70 527 83 50

På vår webbplats

  • Medlemmar i AER Sverige
  • Svenska ledamöter i AER:s byrå
  • Integritetspolicy: Hur vi behandlar personuppgifter

Copyright © 2021 · Hammarstedt Advice using Daily Dish Pro On Genesis Framework · WordPress · Log in

För att få den här webbplatsen att fungera ordentligt skickar vi ibland små filer till din dator. Dessa filer kallas kakor eller ”cookies”. De flesta större webbplatser gör på samma sätt. Läs mer i webbplatsens Integritetspolicy. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Godkänn”.
Godkänn
Läs mer
Ändra inställningar
Inställningar
Inställningar

Integritets-inställningar

Bestäm vilka cookies du tillåter. Du kan ändra dessa inställningar när som helst. Detta kan dock leda till att vissa funktioner inte längre är tillgängliga. Information om hur du tar bort befintliga cookies hittar du i din webbläsares hjälpfunktion.

Nedan kan du bestämma vilka cookie-filer du tillåter:

  • Block all
  • Essential
  • Functionality
  • Analytics
  • Advertising

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna
  • Annonsering: Anpassa information och annonser baserat på exempelvis vilka sidor du tidigare besökt (för närvarande använder vi inte den typen av cookies)
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna
  • Annonsering: Anpassa information och annonser baserat på exempelvis vilka sidor du tidigare besökt (för närvarande använder vi inte den typen av cookies)
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt
  • Statistik: Komma ihåg vilka sidor du besökt och dina aktiviteter på dessa
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
  • Annonsering: Använda din information för personlig anpassning av tredjeparts-annonsering
  • Annonsering: Tillåta att du ansluter till sociala media
  • Annonsering: Identifiera vilken utrustning du använder
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer att:

  • Nödvändiga: Komma ihåg dina cookie-inställningar
  • Nödvändiga: Tillåta tillfälliga cookies
  • Nödvändiga: Samla in information som du lämnar i kontaktformulär, nyhetsbrev och andra formulär på alla sidor
  • Nödvändiga: Minnas vad du lägger i en inköpskorg
  • Nödvändiga: Verifiera att du är inloggad i ditt användarkonto
  • Nödvändiga: Komma ihåg vilken språkversion du valt
  • Funktioner: Komma ihåg dina inställningar för sociala media
  • Funktioner: Komma ihåg vilken region och land du valt
  • Statistik: Komma ihåg vilka sidor du besökt och dina aktiviteter på dessa
  • Statistik: Komma ihåg din plats och region baserat på ditt IP-nummer
  • Statistik: Komma ihåg tiden du besökt varje sida
  • Statistik: Förbättra kvaliteten hos de statistiska funktionerna
  • Annonsering: Använda din information för personlig anpassning av tredjeparts-annonsering
  • Annonsering: Tillåta att du ansluter till sociala media
  • Annonsering: Identifiera vilken utrustning du använder
  • Annonsering: Samla in personlig information såsom namn och plats

Denna webbsida kommer inte att:

  • Komma ihåg dina inloggningsuppgifter
Spara & Stäng